Mikulovský zámek hostí světovou soutěž vín

19.06.2013 09:03

 

Od 18. do 19. června se koná v Mikulově prestižní mezinárodní soutěže Sauvignon Forum 2013 & Czech International Wine Competition 2013.

Na mikulovský zámek se sjelo 42 hodnotitelů z celého světa, aby zvolili vítěze sedmého ročníku mezinárodní soutěže více než 400 vzorků odrůdových vín z 18 zemí. Z místní vinařské podoblasti se přihlásilo například Vinařství Volařík, Vinařství Víno Mikulov či Mikrosvín z Dolních Dunajovic. Zvláštní ocenění bude uděleno v kategorii odrůd Sauvignon Blanc a Cabernet Sauvignon.

V porotě zasednou přední osobnosti OIV, UIOE (Mezinárodní unie enologů) i nejlepší hodnotitelé z České republiky a Slovenska. Mezi prestižní hosty patří uznávaný konzultant prof. Jacques Blouin z Francie nebo Gheorghe Arpentin z Moldávie, hlavní představitel Mezinárodní unie enologů.

Letos poprvé je soutěž otevřená všem odrůdám vín, nejedná se pouze o odrůdy Sauvignonu. Soutěž přináší jedinečnou možnost poznat vína uvedených odrůd z různých oblastí Evropy i světa. Můžeme tak porovnat vína, která jsou pěstovaná s různými klimatickými a půdními podmínkami a jsou často vyráběny diametrálně odlišnými technologiemi,“upřesnil Martin Chlad, marketingový a obchodní manažer soutěže.

Organizátorem a pořadatelem soutěže je letos poprvé Svaz vinařů ČR ve spolupráci se společností Vinselekt Michlovský a.s. Podporuje ji Vinařský fond České republiky, Národní vinařské centrum, o.p.s., a svůj patronát poskytla i Mezinárodní organizace pro víno a vinohradnictví OIV.

(lk)